Het ontstaan van Stichting P:IF (Project: Imaginary Friend) (I.O)

Het begon allemaal tijdens het inspirerende proces van Project Velvet and Steel, een kunst- en muziekproject waarin Sammy Balistreri tijdens een performance aandacht vroeg voor psychische problemen bij jongeren. Ze besloot de opbrengst van de kaartverkoop te doneren aan een goed doel dat betrekking had op deze jongeren. Tijdens dit project kwam ze tot het inzicht dat dit een duurzaam initiatief moest worden, en ze wilde dit format hergebruiken voor iets nieuws en blijvends.

"Als afgestudeerd beeldend kunstenaar hou ik me bezig met van alles wat te maken heeft met kunst, design, schrijven en muziek. Ook hebben jongeren (en met name jongeren met problemen) me altijd geïntrigeerd. Zo heb ik jarenlang kunstworkshops gegeven aan jongeren op middelbare scholen en in buurtverenigingen," vertelt Sammy.

Alles viel ineens samen. Sammy realiseerde zich dat ze haar vaardigheden wilde inzetten om jongeren met psychische problemen te helpen. Dit leidde tot de oprichting van Stichting PIF (I.O), een organisatie die zich op creatieve en kunstzinnige wijze inzet voor het herstel en de stabilisatie van psychische problemen bij jongeren.

Bij Stichting P:IF bieden we trajecten aan waarbij jongeren kennismaken met verschillende kunstdisciplines en alles wat betrekking heeft op theater. Uit eigen ervaring weet Sammy hoe bevrijdend en helend het kan zijn om je gevoelens via kunst te uiten.

Tijdens een traject zullen verschillende kunstvormen aan bod komen, zoals muziek, zang, spoken word, theater, dans, tekst schrijven, decor bouwen, make-up, kostuums maken, schilderen, fotografie en video. Gaandeweg ontdekken we de unieke kwaliteiten van elke jongere en helpen we hen deze verder te ontwikkelen.

Met de groep jongeren werken we toe naar een voorstelling, als kroon op ons werk. Dit geeft hen niet alleen een doel om naar toe te werken, maar ook een platform om hun talenten te tonen en hun zelfvertrouwen te vergroten.

Bij Stichting PIF geloven we dat kunst een krachtig middel is voor genezing en zelfexpressie. We zijn vastbesloten om een positieve impact te hebben op het leven van jongeren en hen te helpen hun innerlijke kracht en talenten te ontdekken. Samen kunnen we een toekomst bouwen waarin elke jongere de steun en kansen krijgt die hij of zij verdient.